28 Mar 2016

Fedakarlık

   Herkese merhaba! Bir süredir yazamıyorum, kusuruma bakmayın, derslerim yoğun biraz bu aralar. Yoksa sizi unuttuğumdan değil!:) Nisan ortasına kadar çok yazamayabilirim, affınıza sığınıyorum. Ama fırsat buldukça yazacağım!

   Bu kadar konuyu uzattığın yeter ne diyeceksen söyle de gidelim, işimiz gücümüz var dediğinizi duyar gibi oldum. Tamam başlıyorum, kızmayın hemen! :)

   Fedakarlık, ilişkilerin olmazsa olmazlarındandır. Sırf insanlarla olan ilişkinizde de değil yaptığınız işle, hobiyle ilişkilerinizde de önemli bir yer tutar. Tabi bu tür ilişkilerde fedakarlık tek taraflıdır ama bir şekilde karşılığını alırsınız.

   Gelelim insan ilişkilerinde. Her şeyde olduğu gibi fedakarlığın fazlası da, yani artık kendinizden ödün verme aşamasına gelmek de, ilişkiler için yıpratıcıdır. Hele ki karşınızdaki bunu fark etmiyor ve önemsemiyorsa bir süre sonra sizi mutsuzluğa itebilir. Dengelenmesi ve tek taraflı olmaması çok önemlidir. 




   Bazı ilişkilerde fedakarlıkların karşılığı çok geç alınabilir ya da hiç alınmayabilir. Hangi ilişkilerde mi? Anne-babanın çocuğuna yaptığı fedakarlıklar. Eğer çocuk bunları fark ederse yetişkin bir birey olduğu zaman anne-babasının ihtiyacı olduğunda elinden gelen her şeyi yapacaktır, onu yalnız bırakmayacaktır. (Her evlat yapar bunu zaten demeyin. Ne yazık ki yapmayanlar da vardır.)




   Büyürken fedakarlık gören çocuk bunu fark ederse yaşadığı ilişkilerde de karşı taraftan bu fedakarlığı görmek ister. Tabi bunlar daha çok kız çocukları için fedakarlık yapan babaların veya erkek çocukları için fedakarlık yapan annelerin çocuklarında görülen bir durumdur. Yani en azından kendi hayatımdan ve gözlemlerimden bu sonucu çıkartıyorum. Beni karşılıksız seven ve benim için birçok fedakarlıkta bulunan bir babaya sahip olduğum için ilişkilerimde de bana böyle yaklaşan birisini arıyordum hep. (Bu yazımı da okuyorsan seni her şeyden çok seviyorum babacığım! Sen benim hep kahramanım olarak kalacaksın!) Ve sanırım buldum da o kişiyi.


  

   Herkes fedakarlık yapmaz ve herkes fedakarlığı önemsemez ya da beklemez. Ama benim fikrim aşırıya kaçmadan her türlü ilişki biçiminde karşılıklı olarak fedakarlık yapılmasıdır.

   Şimdilik benden bu kadar. Benim fedakarlık konusundaki düşüncelerim, gözlemlediklerim bunlar. Sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum! Kendinize dikkat edin. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Hoşça kalın.

4 yorum:

  1. Fedakarlık kavramı aslında çok farklı bazıları zamanından fedakarlık gösterio yanındayken bazısı da maddiyat ile gösterir fedakarlığını. Ben paramdan feda edip karşı tarafı hediyelere boğunca onun da zamanından feda edip yanımda olduğunu anlamalıyım. Biri için zaman biri için de para kıymetli olabilir.;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız! İnsanların fedakarlığı nasıl anladığıyla beklentisi ve yapması değişebiliyor. :) Benim için her zaman maneviyat ön planda olmuştur ve sanırım bu konuda da maddiyattan çok maneviyata önem veriyorum. Yorumunuz için, düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Fedakarlık insanın yapısında zaten varsa elinde değildir yapar. Vicdanla ortak çalışır çünkü.Fakat ailede de insan yapısına öğrenilmiş davranışlar olarak yerleşir. Seni yeni tanıdım kızım.Ama konuyu çok güzel işlemişsin.Saptamaların çok yerinde.Şimdi izlemeye de aldım.Yazılarına göz atıp çıkmadan evvel, eğitiminde başarılar dileklerimle diyorum.Sevgilerimle.Ece ablanız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle. Ama fedakarlık yapan insan da bir süre sonra bunun karşılığını almak ister özellikle ikili ilişkilerde. Birçok davranışımız büyürken aileden, çevreden ya da televizyonlardan gördüklerimizle bize yerleşir farkında olsak da olmasak da. Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz, yorumlarınız için Ece ablacığım. Fırsatım oldukça yazılarınızı okumaya çalışıyorum hep. Sevgilerimle. :)

      Sil